Politie hengelt twee verdachten binnen in grote phishingzaak

Normal 15121381050 da93d6f6b9 k
Afbeelding: Shirley de Jong

Utrecht - Twee verdachten die mensen oplichtten door zich voor te doen als medewerkers van Markplaats, zijn de afgelopen twee weken aangehouden.

Na een melding van Marktplaats in juli is bij de politie is een rechercheonderzoek gestart. Marktplaats.nl nam zelf waar dat er via hun systemen een grote hoeveelheid phishingberichten werd verstuurd naar adverteerders op hun site. Adverteerders kregen een mail waarin zogenaamd door medewerkers van Marktplaats werd gevraagd hun account te valideren. In werkelijkheid dienden de mails om bankgegevens van deze mensen te verkrijgen. Na de melding bij de politie startte de recherche een onderzoek en mede door goede samenwerking met Marktplaats kon een eerste verdachte worden geïdentificeerd. Deze verdachte had niet in de gaten dat zijn ware identiteit inmiddels was achterhaald en dat de recherche nu op hem viste. Vanuit vervolgonderzoek kon ook zijn medeverdachte worden geïdentificeerd. De twee mannen, van 17 en 21 jaar, uit Utrecht zijn op 4 en 11 augustus aangehouden en daarna verhoord. Na voorgeleiding bij de Rechter Commissaris is hun hechtenis verlengd met 14 dagen. Om hoeveel slachtoffers het in totaal gaat, is nog niet duidelijk. Uit de systemen die onderzocht worden, komen nog steeds slachtoffers en potentiele slachtoffers naar voren. Zij worden door de politie geïnformeerd, zodat zij aangifte kunnen doen. Om hoeveel buit het gaat is ook nog niet bekend, per slachtoffer gaat het om een bedrag van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Dit artikel verscheen eerst op Domstad.nu

Adverteren op NieuwegeinActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op NieuwegeinActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Nieuwegein
22:56

18° C

Zwaarbewolkt

2.09 km/h

75%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief