VVD Nieuwegein wil AZC speciaal voor LHBTIQ+ asielzoekers

4 maanden geleden gepubliceerd

De VVD in Nieuwegein heeft een motie ingediend om het toekomstige asielzoekerscentrum (AZC) aan de Newtonbaan in Nieuwegein te richten op asielzoekers en statushouders uit de LHBTIQ+ gemeenschap. De partij roept het college op om zich samen met het COA maximaal in te zetten voor deze specifieke doelgroep.

Een veilige haven

Deze stap is bedoeld om een veilige haven te creëren voor LHBTIQ+ asielzoekers, die vaak het slachtoffer zijn van discriminatie en bedreiging. De VVD hoopt dat het toekomstige AZC een plek zal zijn waar gelijke kansen en veiligheid voorop staan.

Huidige situatie

Op dit moment zijn er in de landelijke opvang ongeveer 1200 LHBTIQ+ vluchtelingen waarvan bekend is dat zij tot de LHBTIQ+ gemeenschap behoren, volgens de gegevens van LGBT Asylum. Er wordt echter aangenomen dat dit aantal in werkelijkheid hoger ligt, omdat er geen specifieke cijfers worden bijgehouden door het COA en de IND. In Nederland is er geen gespecialiseerde opvang of specifiek beleid voor deze groep vluchtelingen. Ze worden verspreid over de diverse asielzoekerscentra, wat soms leidt tot ernstige gevolgen zoals zelfmoord.

Voorbeeld uit Duitsland

In Duitsland zijn er al gespecialiseerde opvangcentra voor deze doelgroep. De VVD Nieuwegein hoopt dat door deze specifieke groep in Nieuwegein te integreren, de asielzoekers als statushouder blijvend in Nieuwegein kunnen worden gehuisvest. Dit zou tevens helpen om te voldoen aan de huisvestingsopdracht van de IND, die onder toezicht van de provincie Utrecht wordt uitgevoerd. Volgens de spreidingswet moet Nieuwegein vanaf 2025 364 asielzoekers opvangen. Het AZC aan de Newtonbaan biedt ruimte aan tussen de 85 en 112 asielzoekers en statushouders.